SINU TERVISEPORTAAL

Ürituste kalender

SINU SPORDIALA

Suusatamine

Suusatamine on parim vastupidavusala talvisel ajal. Suusatamine tugevdab meie südant ja vereringet, hingamist, ainevahetust. Vähe on spordialasid, kus üheaegselt koormatud ligi 90 % lihaseid. Kuigi liikumine on sarnane käimisele ja jooksmisele, on koormus liigestele, kõõlustele ja sidemetele märksa väiksem. Seetõttu on suusatamine sobiv spordiala ka ülekaalulistele. Suusatamine parandab koordinatsiooni, tugevdab rinna- ja õlavöötme lihaseid, parandab jalgade jõuvastupidavust ja suurendab organismi põhivastupidavust. Suusatamine on hea lisaspordiala ka teiste alade harrastajatele.

Suusatamise positiivsed mõjud tervisespordis

- suusatamine sobib igas vanuses
- suusatamine koormab vähe liigeseid ja on seetõttu sobiv ülekaalulistele
- suusatamine on justkui kogu keha treening, tugevdades nii ülajäsemeid, alajäsemeid, siseelundeid
- suusatamisel on tugev toime energiasüsteemidele, sõltuvalt tempost kulutatakse 400 - 1000 kcal tunnis
- suusatamine on sobiv ala perespordiks, ühisteks matkadeks ja reisideks
- suusatamisel on hea toime meeleolule ja enesetundele - ilus loodus, lumi, vaikus, mets, puhas õhk
- vigastuste risk suusatamisel on madal
- suusatada võib ka kõrges vanuses, selliseid spordialasid on vähe.



Energiakulu (kcal / tunnis) suusatamisel
Kehakaal(kg) 55 60 65 70 75 80 85 90 95 100
Energiakulu 552 602 652 702 752 803 853 903 953 1003



Tervisesportlased tunnevad sageli esimeste harjutuskordade järgselt lihasvalu kõhu, selja ja õlavöötme piirkonnas. Ühelt poolt näitab see suusatamise arendavat toimet nimetatud lihasrühmadele, kuid teiselt poolt on tegemist tervisesportlase nimetatud lihaste nõrkusega. Seetõttu on võrdselt olulised nimetatud lihasrühmade regulaarne jõutreening, iga treeningu eelsed soojendusharjutused, taastavad harjutused treeningujärgselt. Võrreldes jooksmise ja jalgrattasõiduga on suusatamisel koormatud märksa enam lihaseid, koguni ligi 90 % organismi lihaskonnast. Lisaks aitab suusatamine iga liigutusega venitada seljalihaseid, sarnane positiivne toime lülisambale on tervislikest spordialadest veel vaid seliliujumisel.

Haigena harjutada ei tohi

Harjutama ei tohi minna haigena, siis võib kasu asemel hoopis kahju teha. Tervisesportlane peaks jälgima nn. kaela reeglit - kui haigustunnused haaravad elundeid ülalpool kaela (ninaneel, kurk), siis võib esialgu veel treeninguid jätkata, vähendades nende mahtu ja intensiivsust. Kui aga haigustunnused esinevad allpool kaela (köha) või olete palavikus, ei tohiks treenida.

Külmema ilma puhul võiks kasutada väljaulatuvate kehaosade (põlved, kõrvalestad, varbad, sõrmed) täiendavat soojustamist - kõrvaklapid, saapakaitsed jm. Külmetamist soodustavad tuul, märjad riided, organismi üldine jahtumine. Sageli ei märgata, et kõrvalestad on juba külma saanud. Kasutage kindlasti mütsi, mis katab kõrvad, või soojustatud kõrvaklappe.

Pärast suusasõitu peaks kohe vahetama riided kuivade ja soojemate vastu. Kehalise tegevuse lõpetamisel toodavad lihased vähem sooja, kuid soojuse kadu püsib sama suur kui töö ajal ja on suur oht külmetuda.

Riietus on suusatamisel väga oluline

Riietus on optimaalne, kui kogu harjutuskorra vältel tunnete end mugavalt. Kõige parem moodus liigesest soojusest vabanemiseks on higistamine, kuna higi aurustumisel neeldub suhteliselt rohkem energiat. Siit järeldus - riietus peaks olema selline, mis kaitseb küll tuule eest, kuid laseb niiskust läbi.

Sageli võib rajal näha suhteliselt paksult riietatud ja higist nõretavaid suusatajaid, kes põhjendavad oma vale riietuse valikut sooviga kehakaalu kiiresti langetada ja rasvu põletada.
Kehakaalu ei langeta mitte paks riietus ja tugev higistamine, vaid regulaarne harjutamine optimaalse koormusega.

Suusatamisel on soovitav kasutada mittemärguvast kiust valmistatud võrkpesu, vastava aluspesu võrgustik võimaldavad vedelikul keha pinnalt aurustuda, jättes nii keha ümber kuiva õhukihi. Õhk on aga teatavasti halb soojusjuht. Kandes sellist pesu suusakombinesooni all, ei tohiks külm näpistada ka kuni 15 kraadise pakase puhul.

Suusasaapad ei tohi olla väiksemad, pigem olgu need pool numbrit kuni number suuremad. Kui saabas on tihedalt ümber ja pigistab, siis hakkab jalg külmetama. Külmema ilma ja ettevalmistamata rajal koheval lumel sõites võiks kasutada saapakatteid, mis takistavad lume ja saapa kokkupuudet ning lume sulamisega kaasnevat saapa märgumist.

Vali õiged suusad ja suusata õigesti

Mida parem on suusatamise tehnika, seda kitsamad võivad suusad olla. Suuskade pikkus sõltub kehapikkusest, suuskade tüübist ja kehakaalust. Tavaliselt on suusad 10 - 30 cm pikemad kui kehapikkus. Vabastiili suusad on seevastu veidi lühemad kui klassikalise stiili suusad.

Ka kehakaal on suuskade valikul oluline
- mida suurem kehakaal, seda pikemad suusad
- mida väiksem kehakaal, seda lühemad suusad

Suusakepid on klassikalise tehnika korral soovitavalt 30 cm kehapikkusest lühemad (kuni õlgadeni), vabastiili korral 20 cm (kuni lõuani). Suusasaapad peavad hästi sobivad olema.

Väga oluline on suusatamisel ka õige sporditehnika. Õige tehnika valdamine on kasulik mitmel põhjusel
- hea tehnika korral kulutatakse sama maa läbimiseks vähem energiat
- väiksem vigastuste ja kukkumiste oht
- hea tehnika võimaldab suusatamisest mõnu tunda.

Suusatamisega alustamisel oleks soovitav algul meeldivaid kaaslasi otsida. Paaril esimesel nädalal on kindlasti oluline õige suusatamisoskuse omandamine. Esialgu suurendatakse treeningu kestvust, alles kuu aja pärast võib suurendada veidi kiirust.

Soovitused algajale

  • esimesed ja viimased 10 min sõita aeglasemalt
  • esimestes treeningtundides sõita aeglaselt
  • söömata või haiglasena mitte sõitma minna
  • enne treeningut ja treeningu ajal tarbida vedelikku.

Suusatamisel ka terviseriskid

Vaatamata õigele riietusele ja organismi tugevale koormusaegsele ainevahetusele võivad suusatamisega kaasneda siiski ka tervisehäired. Külma ilmaga võib esineda kõrvade, nina ja jalgade külmumist. Seepärast ei soovitata suusatama minna, kui temperatuur on alla 20 kraadi. Külma õhu sissehingamine võib ärritada hingamisteid, seepärast peaksid just astmahaiged ettevaatlikud olema.

Kukkumisel võib esineda õlaliigese, käepiirkonna ja hüppeliigese vigastusi. Kindlasti peab rajalt ära tulema, kui esineb mingi tervisehäire. Eriti tähelepanelikud peaksid olema südamehaigustega suusatajad.

Allikas. Rein Jalak. Tervise treening. 2006, Tarvo Kiudma materjalide põhjal

Eestimaa liigub
Eestimaa liigub
meeldib 851 spordihuvilisele
Eestimaa liigub Täna vaatas valitsus üle, kuidas on edenenud rahvastiku tervise arengukava elluviimine. Seniplaanitu on tehtud, aga terve rahvastikuni on veel omajagu minna (näiteks ülekaalulisus kimbutab kolmandikku Eesti elanikest)
21.07.2011 12:25 Loe veel
Eestimaa liigub Teade ratturitele - Elva rattamaratonil osalejaks saab soodushinnaga registreerida veel ainult täna keskööni! Võistlus toimub juba sel laupäeval.
20.07.2011 09:36 Loe veel
Eestimaa liigub 13. augustil Narvas toimuvale Energiajooksule on tänaseks registreerunud juba üle 1200 osaleja Eesti eri paigust ja ka naaberriikidest. Registreerimine on avatud 11. augustini, aga hilised otsustajad saavad end kirja panna ka võistluspäeva hommikul.
20.07.2011 07:47 Loe veel
Eestimaa liigub Noarootsi kepikõnnimaraton toimub juba sel pühapäeval. Edu kõigile, kes osaleda plaanivad - see on võimas elamus!
19.07.2011 13:31 Loe veel
Ilvi Pere Matka Eestis kutsub kõndima. Teeme koos miljon sammu Eestimaal! Tule koos meiega!
27.06.2011 13:41 Loe veel
Eestimaa liigub Pühapäeval 24. juulil toimub MTÜ Eesti Firmaspordi Liidu Elamusretkede sarja raames Noarootsi kepikõnnimaraton. Start antakse kell 11.00 Roosta parkla juurest.
14.06.2011 07:21 Loe veel
Mai-Liis Veinberg Jätkuks eelnevale akrtiklike - kindlasti on oluline mitte unustada veepudelit koju ning päikese käes liikudes hoida penupp kaetult! Samas soovitan jooksmise rulluisu- või rattasõidu vastu vahetada.. Kerge suvine tuuleke aitab kehal mitte ülekuumeneda ning pakub vaheldust :) Siit http://trimm.ee/article/jalgrattasoit leiad rohkem infot teiste spordialade positiivse toime kohta. Päikest(H)
09.06.2011 11:31 Loe veel
Eestimaa liigub Üks VÄGA asjakohane artikkel praegust kuumalainet silmas pidades
08.06.2011 10:11 Loe veel
Eestimaa liigub Arctic Sport annab teada: Naudi nüüd kergemat elu Arctic Spordis! Tule ja treeni suvel 2 kuud 1 hinnaga! Täpsemalt pakkumise kohta: http://www.arcticsport.ee/tallinn/kampaania
08.06.2011 07:22
Eestimaa liigub Kes on võtnud plaani osaleda Tallinna Sügisjooksul või Tallinna Maratonil, siis täna on veel viimane võimalus soodushinnaga registreerumiseks.
31.05.2011 13:43 Loe veel
Mai-Liis Veinberg 3113 - ilus number, kas pole? :) See number tähistab minu eelmise nädalal kulutatud kaloreid kokku. www.trimm.ee loeb kokku ka joostud kilomeetrid ja aitab saavutada seatud eesmärgid - soovid ka muuta oma elustiili aktiivsemaks? Kõige tähtsam on astuda esimene samm: mine õue ja hakka pihta!
31.05.2011 10:20
Eestimaa liigub Selles hoiatava pealkirja ja fotoga artiklis on päris palju häid nõuandeid, kuidas targalt sportida ja oma tervisele mitte liiga teha. Tasub lugemist!
26.05.2011 08:31 Loe veel
Mai-Liis Veinberg
26.05.2011 07:16 Loe veel
Eestimaa liigub Alates maist 2011 on Fiile.ee toitumis- ja treeningpäeviku kasutamine tasuta! Programm näitab sinu soovituslikku toiduainete tarbimist päeva lõikes, kasutades selleks sisestatud andmeid ning arvestades sinu soovi, kas kaalu langetada, hoida või tõsta. Fiile.ee toitumisnõustaja aitab sul vajadusel leida sobiva viisi eesmärgi saavutamiseks. Programmi kasutajaks saab end registreerida aadressil www.fiile.ee
26.05.2011 06:33 Loe veel
Mai-Liis Veinberg http://www.facebook.com/note.php?saved&¬e_id=219582628070183
25.05.2011 09:04 Loe veel
Eesti Olümpiakomitee
Ühendus Sport Kõigile
Kultuuriministeerium
Sportland Running
RegistreeruUnustasid parooli?
Liitu meiega Facebookis Liitu meiega Facebookis